Lever detox: Is het ontgiften van je lever nuttig?

Gepubliceerd door Bas op

lever detoxen

Je lever is een belangrijk filtersysteem van je lichaam. Gifstoffen worden door dit orgaan omgezet in afvalproducten. Ook wordt je bloed gereinigd door je lever.

Dit orgaan voorziet je lichaam ook van een paar essentiële eiwitten door medicijnen en voedingsstoffen te metaboliseren.

Het is daarom belangrijk om je lever gezond te houden. Je kunt hiervoor gebruik maken van een detox voor je lever, al werkt dit niet voor iedereen even goed. En, werkt het überhaupt wel?

In dit artikel lees je hoe je je lever kunt reinigen, of een lever detox veilig is en hoe je je lever natuurlijk kunt ontgiften.

Wat is een lever detox?

detox pil capsule

Een lever detox is een detox kuur waarmee je gifstoffen uit je lichaam kunt halen. Ook verbeter je hiermee mogelijk je gezondheid. Deze kuur kan ook helpen om gewicht te verliezen.

Je lever reinigen kan belangrijk zijn om het orgaan gezonder te maken. De gifstoffen worden dan beter verwijderd.

Je lever ontgiften na alcohol wordt ook door veel mensen gedaan, net als wanneer ze veel ongezond voedsel hebben gegeten.

Sommige gebruikers denken ook dat hun lever detox leverschade kan herstellen, maar dit blijkt niet uit onderzoeken. 

Is je lever reinigen veilig?

Nou, niet helemaal. Je lever reinigen kan zelfs het orgaan beschadigen.

Uit onderzoeken blijkt namelijk dat de detox pillen en supplementen kunnen resulteren in leverbeschadigingen. Dit is ook het geval bij detox thee.

Groene thee-extract kan bijvoorbeeld beschadigingen creëren die ook door hepatitis veroorzaakt worden. Je kunt bij je lever ontgiften dus deze symptomen ervaren. Gelukkig is dit vaak niet het geval.

Een detox lever met sap is over het algemeen dus veilig, maar volg wel alle stappen en instructies. Let ook goed op de etiketten van de producten die je hiervoor aanschaft. Kies dus altijd voor de beste detox kuur.

Welke symptomen ervaar je tijdens je lever ontgiften?

detox kuur bijwerkingen

Als je een lever detox volgt, kun je wat klachten ervaren. Dit is vooral aan het begin van de kuur het geval. Na verloop van tijd verdwijnen ze dus, je lichaam moet simpelweg wennen aan de detox kuur.

Tijdens je lever ontgiften heb je mogelijk last van de onderstaande symptomen:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Last van je darmen

Waarmee kun je je lever natuurlijk ontgiften?

Voor een lever detox hoef je niet per se een kuur te volgen. Je kunt namelijk ook je lever natuurlijk ontgiften. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van de onderstaande voedingsmiddelen.

Lever ontgiften met gember en citroenwater

water drinken

Zo kun je je lever ontgiften door gember toe te voegen aan citroenwater. Citroenwater zelf is al goed voor je lever detox, maar met gember wordt het drankje nog beter.

Het stimuleert de spijsvertering, bloedsomloop en zweten, waardoor een betere reiniging mogelijk wordt.

Je lever ontgiften met gember en citroenwater heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het drinken hiervan stimuleert de stofwisseling, verlicht een opgeblazen gevoel en voorkomt zelfs ziekte.

Waar je ook veel over hoort is een citroensapkuur. Heb je hier wel eens aan gedacht? Dat kan, maar lees je goed in voordat je zo’n dergelijke kuur gaat volgen.

Lever natuurlijk ontgiften met noten

natuurlijke leverdetox noten

Noten zijn goed voor de darmen omdat ze rijk zijn aan voedingsmineralen en lipiden.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het eten van noten de leverenzymwaarden verhoogt, waaronder walnoot-amandel- en paranoten, die zeer nuttig zijn voor een betere ontgifting.

Veel noten passen goed bij je lever detox omdat ze de niet-alcoholische leververhitting te verminderen.

Walnoot is over het algemeen rijk aan omega-3-vetzuren, glutathion en arginine. Dit aminozuur bevordert de natuurlijke reinigingsprocessen van de lever, vooral bij het ontgiften van ammoniak, dat allemaal aanwezig is in walnoten. 

Lever reinigen met kurkuma

kurkuma detox effect

Kurkuma is een traditionele specerij die verschillende therapeutische eigenschappen heeft. Dit heeft ook sterke natuurlijke antioxiderende eigenschappen.

Een regelmatige consumptie vermindert bovendien de symptomen waarmee je je lever kunt ontgiften. Ook leververvetting kun je behandelen met kurkuma.

De gevarieerde aanwezigheid van antioxidanten in kurkuma geneest bovendien levercellen en helpt de enzymen die gifstoffen verwijderen en de galproductie verhogen, terwijl het de lever helpt metalen te ontgiften. 

Lever detox met vette vis

gezonde vis eten

Als je van vis houdt dan heb je geluk. Je kunt je lever namelijk ook reinigen met vette vis.

Dit komt door de omega-3-vetzuren in bijvoorbeeld tonijn, zalm, forel en sardines. Ze verlagen het vetgehalte in je lever en verminderen ook ontstekingen.

Volgens onderzoek helpt het eten van deze vissen om de niveaus van leverenzymen stabiel te houden en de ophoping van extra vet te voorkomen.

Bij een detox voor je lever doe je er dus goed aan om regelmatig vette vis te eten, al mag dit meestal niet tijdens een sapkuur. 

Lever reinigen met bladgroenten

gezond eten salade

Veel groene groenten zijn goed voor je lever. Ook stimuleren ze de galproductie. Bladgroenten bevatten bovendien veel antioxidanten, vezels en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lever detox.

Kool en spinazie hebben ook andere effectieve eigenschappen waarmee je je lever natuurlijk kunt ontgiften. Je kunt deze bladgroenten koken, maar ook rauw of geperst eten.

Zelfs de aanwezigheid van hoge chlorofyl-eigenschappen helpt om gifstoffen uit de bloedbaan te verwijderen. 

Lever natuurlijk ontgiften met bieten

rode bieten detox sapje

Als je een lever detox met sap volgt, drink je veel drankjes die bieten bevatten.

Het consumeren van bieten kan de algehele leverfunctie stimuleren en ondersteunen, omdat ze aanzienlijke hoeveelheden plantaardige flavonoïden en bètacaroteen bevatten.

Van de natuurlijke plantaardige stoffen in bieten is aangetoond dat ze infecties helpen bestrijden, het bloed reinigen en de leverzuivering ondersteunen. Bovendien stabiliseren bieten de pH van het lichaam, wat helpt bij ontgifting.

Over het algemeen is bietensap de belangrijkste bron van nitraten en betalaïnen die kunnen helpen de gezondheid van het hart te verbeteren en ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen. 

Wat is een detox voor je lever met sap?

samen detoxen

Je kunt je lever dus natuurlijk ontgiften met de voedingsmiddelen die we zojuist hebben genoemd. Een lever detox met sap is echter ook mogelijk.

Tijdens zo’n sapkuur eet je weinig vast voedsel, maar je drinkt wel veel water naast de sapjes. Met een lever detox met sap spoel je veel toxische stoffen uit je lichaam. Ook reinig je zodoende je lever.

Je ontgift je lever tijdens de sapkuur ook met gember en citroen. De andere ingrediënten van deze sapjes helpen hier ook bij tijdens je lever detox. 

Kun je je lever ontgiften na alcohol?

Een lever detox zou dus gifstoffen uit je lichaam verwijderen en je daardoor gezonder maken. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Een lever reinigt zich eigenlijk ook vanzelf.

Wel kun je je beter gaan voelen door je lever te reinigen. Dit komt simpelweg doordat je geen verwerkte suikers en vaste vetten eet tijdens deze detox kuur.

Over het algemeen eet je weinig vast voedsel, maar de voedingsmiddelen bevatten wel veel calorieën. Er is desondanks geen bewijs dat je je lever niet kunt ontgiften na alcohol met zo’n detox kuur.

Ook als je veel ongezond voedsel hebt gegeten, kun je niet echt een detox voor je lever met sap gebruiken.


Categorieën: Informatie

Bas

Enkele jaren geleden ontdekte in green juice en tegenwoordig kan ik niet meer zonder. Nu ik de voordelen heb ontdekt, is het mijn missie om anderen te helpen met het informeren over green juices.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *