Kun je een detox kuur zelf maken?
Als je je lichaam wilt ontgiften dan is het een goed idee om een detox kuur te gebruiken. Je kunt zo’n kuur bijvoorbeeld online aanschaffen.
Je krijgt dan van de fabrikant waarvoor je gekozen hebt diverse flesjes sap. Ook ontvang je vaak nog gembershotjes en instructies. Uiteraard kost dit vrij veel geld.
Een detox kuur zelf maken is dan ook de betere keuze als je graag geld wilt besparen. Zo’n sapkuur kan een dagje duren, maar ook 3, 5, 7 of zelfs 10 dagen.
Dit hangt helemaal van je eigen voorkeuren en wensen af. In dit artikel leggen we in ieder geval alles uit over het zelf maken van een sapkuur.
Haal na het lezen alle benodigdheden in huis en start direct met de detox kuur!
Wat heb je nodig om zelf een sapkuur te maken?
Voordat je kunt beginnen met het detoxen heb je dus wel het een en ander nodig. Mogelijk heb je veel al in huis, maar dit hoeft niet beslist het geval te zijn.
Bereid je goed voor op de sapkuur door in ieder geval de onderstaande benodigdheden in huis te halen.
Sapcentrifuge
Je hebt mogelijk al een blender en je bent van plan om dit apparaat te gebruiken om de sapjes te maken. Dit raden we echter niet aan.
Om echt zelf een detox kuur te maken, heb je namelijk een sapcentrifuge nodig. Waarom? Omdat een sapcentrifuge al het vruchtvlees uit het sapje haalt, net als de vezels.
Dit is van essentieel belang tijdens een sapkuur omdat je lichaamssystemen zo beter gespoeld en hersteld worden. Als je lijf vezels moet afbreken, gaat dit slechter.
Ook neemt je lichaam de voedingsstoffen in een sapje gemaakt in een sapcentrifuge beter op. Je geeft je spijsvertering dus zo eigenlijk wat rust tijdens je detox kuur.
Een blender is wel een goed alternatief, al is dit eigenlijk alleen het geval als de machine zeer krachtig is en in staat is om te extraheren. Alsnog is een sapcentrifuge dan wel beter.
Flesjes
Wil je afvallen met een detox kuur? Je moet dan elke dag meerdere sapjes drinken. Het is vervelend om continu een sapje te moeten maken en een flesje hiermee te vullen.
Het is dan ook juist beter om aan het begin van de dag al het sap voor de volledige dag klaar te maken. Je hoeft dan niet elke keer groente en fruit te snijden en de sapcentrifuge aan te zetten.
Onthoud overigens wel dat je de sapjes niet langer dan 24 uur kunt laten staan. Maak dus niet te veel, het zou zonde zijn om ze weg te moeten gooien.
Eventueel kun je wel alles in één keer zelf maken voor de volledige sapkuur. Zet de flesjes vervolgens in de vriezer.
Hoe dan ook heb je tijdens je detox kuur veel flesjes nodig waar je de sapjes in kunt doen. Koop ze online of bewaar en gebruik de plastic flesjes waar drinken uit de supermarkt in zit.
Groente en fruit
Zonder groente en fruit is het simpelweg onmogelijk om zelf een sapkuur te maken. Je maakt immers alle sapjes hiervan en eet tijdens het detoxen tussendoor helemaal geen vast voedsel.
Het is belangrijk om te weten dat je echt heel veel groente en fruit nodig hebt als je zelf een detox kuur wilt maken. Zo heb je diverse bladgroenten nodig, denk vooral aan spinazie en boerenkool. Ook komkommers en selderij zijn essentieel voor groene drankjes.
Daarnaast wil je wat zoetere en sappigere producten, voorbeelden hiervan zijn wortelen, appels en bieten. Eventueel kun je nog gember en limoen kopen om de smaak van de sapjes iets beter te maken.
Wil je ook smoothies drinken tijdens je sapkuur? Je hebt dan verrassend veel bananen nodig.
Hoe maak je zelf een detox kuur?
Inmiddels weet je wat je nodig hebt om zelf een goede sapkuur te maken, maar hoe doe je dit precies?
Wij raden je aan om de volgende tips en stappen op te volgen:
Recepten en ingrediënten verzamelen
Hierboven noemden we al diverse groenten en fruit die je moet kopen voordat je start met je detox kuur. Verzamel ze dus, wat je het beste kunt doen op basis van de detox kuur recepten die je wilt maken.
Het is hierbij verstandig om veel te variëren, zo is de kuur makkelijker vol te houden. Ook krijg je hierdoor meer voedingsstoffen binnen.
Maak daarom vooral groene sappen, maar voeg ook zoetere sapjes toe aan je schema. Het is een goed idee om in ieder geval voor de eerste drie dagen van je sapkuur alle ingrediënten in huis te halen.
Bereid voor iedere dag sappen
Nu je alle ingrediënten hebt, kun je direct beginnen met de sapkuur. We raden je aan om voor je detox kuur dagelijks 3 grote sappen en 2 tot 3 kleinere sappen zelf te maken.
De grote sappen moet je zien als de vervangers van je maaltijden. De kleine sapjes zijn juist tussendoortjes. Houd je dus aan dit schema tijdens je sapkuur.
Luister daarnaast ook zeker naar je eigen lichaam. Voel je je zwak? Het is dan mogelijk beter om wat meer sapjes toe te voegen, je lijf heeft dan waarschijnlijk behoefte aan meer voedingsstoffen.
Of misschien is het dan zelfs beter om toch te kiezen voor vaste voedingsmiddelen.
Voeg eventueel smoothies toe
Het is logisch dat je tijdens een detoxkuur honger krijgt, je eet immers geen voedsel. Soms is het verstandig om naast sapjes ook een detox smoothie te drinken, vooral als je echt honger hebt.
De smoothie mag dan wel geen onderdeel van je schema zijn, je lichaam is er simpelweg aan toe. Een smoothie met cashew melk is in dit geval een aanrader. Dit zit vol gezonde eiwitten, calorieën en vetten.
Zo voel je je minder hongerig en uitgeput, terwijl je toch nog een gezonde smoothie hebt gedronken.
Volg je schema
Je mag dus zo nu en dan een smoothie toevoegen aan je detoxkuur, maar probeer voor de rest je schema voor zoveel mogelijk te volgen. Je behaalt dan namelijk zeker je doel!
Het kan desondanks wel voorkomen dat je een sapje eigenlijk helemaal niet lekker vindt. Vervang het dan voor een ander. Je kunt een recept gebruiken die je online hebt gevonden, maar je kunt ook zelf een sapje maken met ingrediënten waarvan je weet dat je ze lust.
De kans is dan immers groot dat je het sapje zelf ook lekker vindt. Het wordt snel vervelend als je elke keer een vies drankje moet drinken, dus dan is dit een mooie oplossing.
De belangrijkste richtlijnen voor een zelfgemaakte detox kuur
Tijdens een detoxkuur eet je dus geen vast voedsel, maar er zijn nog meer richtlijnen om je aan te houden.
Drink geen koffie
Het is beter om geen koffie te drinken, al mag je wel thee toevoegen aan het schema van je zelfgemaakte sapkuur. Je krijgt dan wel wat cafeïne binnen, maar niet te veel.
Dit is belangrijk omdat cafeïne je zal uitdrogen. Ook wordt een gedeelte van de reiniging hierdoor belemmerd. Je lichaam doet dan namelijk beter zijn best om cafeïne te verwijderen.
Als je thee wilt drinken, raden we aan om witte of groene thee te drinken. Ook cafeïnevrije kruidenthee of Yerba Mate thee is geschikt.
Drink veel water
Waar je dus geen koffie mag drinken tijdens je zelfgemaakte detoxkuur is water juist wel erg belangrijk. Koud water is belangrijk, maar warm water kan ook. Dit is essentieel omdat je zo gehydrateerd blijft.
Ook spoelt het sap je systemen beter door met behulp van het water. Vind je normaal water niet echt lekker? Ga dan voor citroenwater of voeg bijvoorbeeld gember, cayennepeper of kurkuma toe.
Zo smaakt het water mogelijk beter, terwijl de ontgiftende voordelen ook nog versterkt worden.
Heb je weleens gehoord van een citroensapkuur? Ook dit zijn detox kuren die je kunt volgen. Maar, wees hier wel voorzichtig mee.
Neem eventueel meer sap
Als je merkt dat je lichaam echt moeite heeft met het detoxen dan is het verstandig om meer sapjes toe te voegen aan je schema. Dit is bijvoorbeeld een goed idee als je extreem hongerig of zwak bent.
Het is goed om te weten dat dag 2 en 3 vaak het moeilijkste zijn bij een detoxkuur. Kies er daarom eventueel nu al voor om op deze dag meer sapjes of zelfs smoothies te drinken.
Begin voorzichtig met vast voedsel
Als je detox kuur bijna afgelopen is, is het verstandig om weer vast voedsel te gaan eten. Je kunt het beste starten met salades en soepen.
Vervolgens voeg je ook granen en gekookte groenten toe aan je dieet. Vlees moet als laatste weer onderdeel worden van je voedingspatroon.
Dit is belangrijk omdat vlees het moeilijkst te verteren is voor je lichaam. Vaak heeft je lichaam maximaal twee dagen nodig voordat je echt weer volledig vast voedsel eet.
0 reacties