Detox pleisters: Werken ze écht of is het onzin?

Gepubliceerd door Joni op

Detox voetpleisters onzin

Je kent waarschijnlijk wel de pleisters die je kunt gebruiken om af te kicken van roken. Inmiddels zijn er echter ook detox pleisters, die op TikTok zelfs een ware trend zijn geworden.

Volgens de gebruikers van dit sociale medium zijn detox pleisters absoluut geen onzin en reinigen ze je lijf binnen één nacht. Ook gaan ze vermoeidheid tegen, ondersteunen ze je spijsvertering en helpen ze bij gewichtsverlies.

Maar werken deze detox voetpleisters echt? In dit artikel vind je het antwoord. 

Wat zijn detox pleisters?

detox voetpleister gember

Voordat we kunnen zeggen of detox pleisters onzin zijn of niet, wil je uiteraard eerst weten wat ze überhaupt zijn.

Deze pleisters ontgiften dus het lichaam volgens de makers. Over het algemeen duurt zo’n detox kuur 5 dagen. Je kunt één kuur doen, maar je kunt ook meerdere doen. Wel moet er dan een tussentijd van circa 5 dagen tussen zitten.

De detox voetpleisters werken volgens de fabrikanten om pijn te verlichten, zwellingen te verminderen, gifstoffen te absorberen, een betere bloeddoorstroming te ondersteunen en een goede nachtrust te bevorderen.

Je moet de detox pleisters onder je voeten plakken voordat je op bed gaat. ’s Ochtends moet je ze weer verwijderen.

Uit de ervaringen van detox voetpleisters blijkt dat ze niet altijd vervuild zijn ’s morgens. Je kunt ze dan nogmaals gebruiken. 

Hoe breng je detox voetpleisters aan?

detox voetpleister stappen

Uit de ervaringen van gebruikers van detox voetpleisters blijkt dat ze soms lastig zijn om ze aan te brengen.

Gebruik hiervoor dit stappenplan:

  1. Leg de pleister met de afdekfolie naar boven neer. 
  2. Trek het grootste deel van de afdekfolie van de detox pleister af. 
  3. Pak het zakje waar de ingrediënten in zitten.
  4. Plak dit zakje met de glanzende kant op de pleister. Doe dit in het midden. 
  5. Plak nu de pleister onder je voet. Doe dit in de holte.
  6. Verwijder de volledige afdekfolie.
  7. Duw de detox pleister nog een keer aan.
  8. Verwijder de pleisters ’s ochtends.
  9. Reviews van detox voetpleisters tonen aan dat ze niet altijd vervuild zijn. Gebruik ze dan nog een keer. Gooi ze anders weg. 

Werken detox voetpleisters echt?

Het idee van de detox pleisters komt voor het grootste gedeelte uit de oosterse traditionele geneeskunde.

Dit is over het algemeen niet op wetenschappelijk bewijs gebaseerd, maar juist op eeuwenoude overlevering.

Dit liet Roger Godschalk, hoogleraar toxicologie en farmacologie van Universiteit van Maastricht, weten tegenover Radar. Hij gaf ook aan de detox voetpleisters niet echt werken om gifstoffen uit je lijf te verwijderen.

Er zitten namelijk veel meer schadelijke stoffen in onze ontlasting en urine dan in zweet, wat opgevangen wordt door de detox pleisters. 

Zijn detox pleisters onzin?

detox voetpleister werking

Detox pleisters zijn dus grotendeels onzin volgens Roger Godschalk. Dit komt ook doordat veel stoffen niet opgenomen wordt door onze huid.

Dit geldt eigenlijk alleen maar voor vetoplosbare bestanddelen, voorbeelden hiervan zijn vitamine A, D, E en K. Detox voetpleisters werken daardoor niet echt.

Ze kunnen zelfs huidirritatie veroorzaken, wat het geval is als de pleisters houtazijn bevatten.

Uit de ervaringen van detox voetpleisters die we op TikTok zien, blijkt dat veel pleisters na een nacht zwart zijn. De merken zegt dat dit komt door de gifstoffen en bacteriën.

Godschalk is het daar niet mee eens, zo laat hij weten in zijn interview met Radar. De zwarte afdruk ontstaat in ieder geval niet uit afvalstoffen, de kans is volgens de hoogleraar groter dat de oorzaak buiten je lijf zit. 

Er zitten namelijk veel bacteriën in onze huid. Deze bacteriën worden beïnvloed door de detox pleisters.

Godschalk zegt hierover het volgende: “Veel bacteriën op onze huid zijn zogenaamde anaerobe bacteriën, en die zullen de omgeving onder de pleister ‘lekker’ vinden omdat er minder lucht aan de huid komt. De zwarte restjes zijn dus eerder afvalstoffen of resten van bacteriën, huidcellen, plakrandjes etc.” 

Dat detox pleisters onzin zijn, blijkt ook uit een klein onderzoek van ABC News. Deze Amerikaanse nieuwszender heeft een review van detox voetpleisters gemaakt.

Hiervoor werden acht gebruikte pleisters getest in een laboratorium. Deze test toonde aan dat de zwarte kleur ontstaan is door zweet.

Het lijkt er dus op dat de detox voetpleisters niet effectief zijn, aangezien de zwarte kleur niet veroorzaakt wordt door de gifstoffen die uit je lichaam gehaald worden door de pleisters. Daarom geven wij ook de voorkeur aan een effectieve detox sapkuur.

Hebben detox pleisters bijwerkingen?

Detox voetpleisters werken dus niet echt. Desondanks zijn ze erg populair. Het is daarom goed om te weten dat detox pleisters geen bijwerkingen hebben.

Het zou wel kunnen dat je lichaam meer zweet als je net begint met deze kuur, maar dit is normaal. Het extra zweet geeft zelfs aan dat je lichaam goed reageert op de ingrediënten van de detox pleisters.

Ervaar je alsnog bijwerkingen van de detox pleisters? We raden je dan aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. 

Kun je detox voetpleisters zelf maken?

detox voetpleister maken

Detox pleisters zijn dus eigenlijk onzin, maar toch blijkt uit de ervaringen van gebruikers van detox voetpleisters dat ze zeer populair zijn. Dit komt ook zeker door de hype die ontstaan is op TikTok.

Wil je ze toch graag een keer uitproberen? Je hoeft ze dan niet meteen te kopen. Het is namelijk ook mogelijk om zelf detox voetpleisters te maken. Je hebt hier wel diverse ingrediënten voor nodig. 

Het is vooral belangrijk om uien te gebruiken als je zelf detox voetpleisters wilt maken. Snijd hier een grote plak van. Vervolgens leg je deze op de onderzijde van je voeten.

Gebruik dan een gaasverband om het plakje ui op zijn plek te behouden. Het is ook verstandig om strakke sokken te dragen tijdens de nacht.

Dit middeltje wordt al jaren gebruikt als je last hebt van koorts en/of verkoudheid. De ui stimuleert je organen en ondersteunt je bloedsomloop. 

Bij detox voetpleisters zelf maken kun je eventueel nog meer ingrediënten toevoegen. Volgens de ervaringen van de zelfgemaakte detox voetpleisters werken gember, citroen en kurkuma namelijk ook goed.

Andere ingrediënten die je eventueel toe kunt voegen aan detox pleisters zijn groene thee, kamille en water. Dit is wel iets anders dan een detox thee natuurlijk.

Nadat je de pleisters hebt verwijderd, kun je eventueel nog een detox voetenbad gebruiken. Uit een review van detox voetpleisters blijkt namelijk dat de ingrediënten vaak voor stank zorgen.


Categorieën: Informatie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *