Kun je afvallen met een detox kuur? Alles wat je moet weten!

Gepubliceerd door Bas op

afvallen met een detox kuur

Als je een detox kuur wilt volgen dan kun je dit doen vanwege meerdere redenen.

Je kunt bijvoorbeeld een sapkuur gebruiken om je lichaam en organen te reinigen. Daarnaast is afvallen ook een populair doel van een detox kuur.

In dit artikel leggen we uit of dit mogelijk is en hoeveel gewicht je dan precies kunt verliezen met behulp van zo’n kuur, die je overigens kunt kopen of zelf kunt maken. Lees snel verder!

Werkt afvallen met een sapkuur écht?

detox kuur gewichtsverlies

Afvallen is dus een van de populairste doelen om een detox sapkuur te volgen. Je vast eigenlijk tijdens deze periode omdat je alleen maar sapjes drinkt. Je eet dus helemaal geen vast voedsel.

Je organen krijgen hierdoor veel rust, waardoor vooral je lever toxische stoffen uit je lichaam verwijdert. Je lichaam doet dit met behulp van je zweet, urine en ontlasting.

Op deze manier val je af, maar dit doe je vooral door de beperkte calorie-inname tijdens je sapkuur. De sapjes bevatten namelijk veel minder calorieën dan je nodig hebt.

Dit kan risico’s met zich meebrengen, maar het zorgt er direct ook voor dat je gewicht verliest. Je valt namelijk af door minder calorieën in te nemen dan je verbruikt, wat zeker het geval is met behulp van een detoxkuur.

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar deze werking van een sapkuur. 

Hoeveel kun je afvallen met een detox kuur?

sapkuur afvallen

Er zijn maar een paar formele studies die aantonen dat afvallen met een sapkuur mogelijk is.

Wel is er hier anekdotisch bewijs van. Hieruit blijkt vooral dat je op korte termijn snel gewicht verliest met behulp van een detoxkuur.

Met een beetje geluk verlies je tijdens een detox sapkuur van een week zelfs meerdere kilo’s, mogelijk maar liefst 4 kilo.

Dit is echter niet altijd het geval, dus wees niet verbaasd als je minder afvalt tijdens de detox kuur. 

Wel weten we dat je over het algemeen zeker wat gewicht verliest door een sapkuur te volgen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek.

Deze studie werd uitgevoerd onder twintig vrouwen. Zij dronken gedurende drie dagen alleen maar sapjes, om precies te zijn 6 flesjes per dag.

Gemiddeld verloren de deelnemers tijdens deze detox sapkuur maar liefst 1 kilo. Ook zagen de onderzoekers een toename van darmbacteriën die in verband worden gebracht met gewichtsverlies.

Twee weken na de sapkuur waren de vrouwen nog steeds het verloren gewicht kwijt.

Hoe kun je blijvend afvallen met een sapkuur?

zelf detox kuur maken

Inmiddels staat dus vast dat afvallen met een detox kuur mogelijk is. Toch is het resultaat niet altijd blijvend.

De vrouwen die meededen aan het eerder genoemde onderzoek kunnen hun verloren gewicht bijvoorbeeld inmiddels weer terug hebben, ook al was dat twee weken na de studie nog niet het geval.

Je kunt jezelf meer kans geven op het blijvend afvallen met een sapkuur door de volgende tips toe te passen:

  1. Vervang ongezonde snacks voor gezonde snacks.
  2. Wees bewust van wat je eet, eventueel kun je hiervoor een dieetagenda bijhouden.
  3. Laat elke maaltijd bestaan uit minstens 50 procent groente.
  4. Drink dagelijks twee liter water en kruidenthee of meer.
  5. Gebruik bij het koken vooral verse ingrediënten.

Hoe vaak kun je detoxen om af te vallen?

Een andere manier om blijvend af te vallen is door meerdere keren per jaar een detoxkuur te volgen.

Dit is al helemaal een aanrader als je te veel weegt. Heb je slechte eetgewoonten? Ook dan kan meerdere keren per jaar sapvasten helpen.

Je lichaam moet bovendien gereinigd worden als je vaak vermoeid bent of last hebt van een opgeblazen buik. Weet echter wel dat je niet te vaak mag afvallen met een detox kuur.

Over het algemeen is het prima om elke maand één keer te sapvasten. Je kunt hiervoor een sapkuur kopen, maar een detox kuur zelf maken is ook een optie.

Het is in dit geval belangrijk dat je detox kuur recepten maakt die voldoende vitaminen en mineralen bevatten. Ook moeten de sapjes aansluiten bij je doel, wat in dit geval gewicht verliezen is.

Hoe wordt je lichaam beïnvloed door een detox sapkuur?

afvallen detox kuur

Sapvasten is dus populair om af te vallen. Hierbij vervang je je maaltijden voor sapjes waar veel groente en fruit in zitten.

Je krijgt zodoende alle essentiële voedingsstoffen binnen zonder vast voedsel te eten, wat ervoor zorgt dat je afvalt.

Je lichaam wordt op meerdere manieren beïnvloed door zo’n detox kuur. Hieronder noemen we ze.

Flinke vermindering van de calorie-inname

Als je wilt afvallen met een sapkuur of met een andere methode is het altijd belangrijk om een caloriebeperking te hanteren.

Dit houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, wat de simpelste manier is om kilo’s kwijt te raken.

Een detoxkuur bevat over het algemeen zeer weinig calorieën. Je krijgt hierdoor dus een enorm calorietekort, wat op de korte termijn resulteert in gewichtsverlies.

Dit is over het algemeen bij iedereen het geval, al zijn er uitzonderingen waarbij sapkuren minder goed werken. Het is ook goed om te weten dat je mogelijk het gewicht weer terugkrijgt nadat je bent gestopt met de detox kuur. 

Hongerig gevoel

Doordat je tijdens een detox kuur geen vast voedsel binnenkrijgt, voel je je waarschijnlijk vrij hongerig gedurende deze periode.

Sapjes, die je dus veel drinkt tijdens de kuur, vullen namelijk minder goed dan daadwerkelijk eten. Vast voedsel bevat namelijk eiwitten en vezels. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk omdat ze je eetlust remmen.

Eiwit doet dit door de hormonenniveaus die een vol gevoel aangeven te verhogen. Zo wordt je eetlust beter gereguleerd. Vezels verminderen juist je eetlust omdat ze je spijsverteringstijd verlengen en je maaglediging vertragen.

In de sapjes van een detoxkuur zit helaas vaak weinig vezels en eiwit, wat dus resulteert in een hongerig gevoel.

Invloed op je metabolisme

Tijdens een sapkuur is afvallen dus mogelijk door het flinke calorietekort. Dat is op zich goed als je graag wat kilo’s kwijt wilt, maar dit komt ook met een risico.

Als je continu te weinig calorieën binnenkrijgt, heeft dit namelijk een slechte invloed op je metabolisme. Dit komt doordat je spiermassa minder wordt door het snelle gewichtsverlies en de beperkte eiwitinname.

Als je een lagere spiermassa hebt dan betekent dit dat je een lager energieverbruik in rust hebt, wat komt doordat spieren metabolisch actief zijn.

Je verbrandt dan minder calorieën in rust dan wanneer je een grotere spiermassa hebt. Ook wil je lichaam meer calorieën behouden als je je inname flink vermindert. Hierdoor verbrand je minder calorieën. 

Hoe kun je veilig afvallen met een detox kuur?

dr blend sapjes smaken

Een detoxkuur kan dus resulteren in vervelende bijwerkingen. Je kunt dit over het algemeen gelukkig voorkomen door veilig de kuur te gebruiken.

Hierbij is het allereerst belangrijk om te kijken naar de duur van de sapkuur. Als je nog nooit eerder een detox kuur hebt gebruikt om af te vallen dan is het verstandig om te beginnen met een kuur van 1 dag.

Dit klinkt erg kort, wat het ook is, maar het is wel een mooie manier om te wennen aan het sapvasten. Vervolgens kun je de duur van de detoxkuur opbouwen.

Ga daarna bijvoorbeeld eerst naar een sapkuur van 3 dagen, vervolgens 5 dagen en uiteindelijk 7 dagen. Als je graag echt veel kilo’s wilt kwijtraken tijdens je sapkuur dan kun je een kuur van maar liefst 10 dagen volgen.

Je lichaam moet hier wel goed op voorbereid zijn, anders kan het risico op complicaties te groot worden. Je kunt hiervoor bepaalde recepten maken voordat je begint met de detox kuur. 

Ook is het goed om te weten dat afvallen met een sapkuur geen goed idee is als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Heb je een immuunziekte of een verzwakt immuunsysteem? Ook dan is een detox kuur niet veilig voor je. Kinderen mogen bovendien nooit een detoxkuur volgen. 


Categorieën: Informatie

Bas

Enkele jaren geleden ontdekte in green juice en tegenwoordig kan ik niet meer zonder. Nu ik de voordelen heb ontdekt, is het mijn missie om anderen te helpen met het informeren over green juices.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *